marți, 2 decembrie 2008

Ziua Alegerilor - Zi Nationala

Wekendul care tocmai s-a incheiat a fost plin de evenimente importante si interesante. Unul dintre ele l-au reprezentat alegerile parlamentare iar cel de-al doilea eveniment a fost reprezentat de ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. In legatura cu alegerile electorale care au avut loc weekendul asta o sa fiu foarte scurta in ceea ce priveste parerea mea personala . Desi nu ma prea pricep la politica din peisajul Romanesc din care face parte fatarnicia politicianului roman care ma dezgusta datorita promisiunilor pe care le face si care niciodata nu vor putea fi concretizate. Politicianul roman are aceleasi trasaturi ca si personajele lui Caragiale. Singura problema este ca de acele personaje radeam cu pofta, faceam haz, dar acum hazul e cu necaz pentru ca, comportamentul inconstient, indiferent, nepasator si pueril al politicianului se rasfrange asupra noastra, mai bine spus ne invaluie penibilul si nu mai avem chef sa ridiculizam incompetenta lor deoarece piesa de teatru trebuia sa se incheie acum 100 de ani in schimb ea inca se joaca. La inceputul fiecarei campanii electorale asistam de fiecare data la reinvierea celebrei si iubitei piesei “O scrisoare pierduta” a lui I.L. Caragiale. Sloganurile patetice, promisiunile desarte si plocoanele electorale nu fac altceva decat sa evidentieze ridicolul, penibilul si inutilitatea campanilor electorale. Intrebarea deja celebra si arhi-cunoscuta “Da eu cu cine votez” revine de fiecare data pe buzele alegatorului roman, aducandu-ne aminte de moravurile electorale vechi din opera lui Cragiale care se regasesc atat de vizibil si pregnant in viata politica actuala. Tinand cont ca votul uninominal a fost o premiera in Romania toti isi pun intrebarea daca a fost o reusita sau un esec, daca se va schimba ceva. Pe de o parte acest vot uninominal nu va schimba nimic, momentan fiind la inceput. Practic votez persoana, dar in spatele acelui candidat se afla tot partidul, deci cam totul ar fi o fatada, sau altfel spus “Alta Marie cu aceeasi palarie”. Partea buna ar fi ca poate in viitor candidatul va incerca sa vina mai aproape de alegator, sa cunoasca mai bine problemele existente sa spunem in colegiul respectiv, pentru ca daca nu va incerca macar sa faca ceva pentru oamenii de rand automat la urmatoarele alegeri nu va mai fi votat si atunci partidul din care face parte va avea de suferit si implicit si el, pentru ca partidul in vreun fel va fi nemultumit de prestatia sau de munca sa. In rest alegerile si votarea sunt in fiecare an la fel, insotite de scandaluri din cele mai diverse de la cumpararea votului pana la acuze si certuri intre partide si candidatii lor, o cacialma live la care omul de rand priveste deznadajduit si se intreaba ce soarta va avea el, ce se va alege de tara asta si bineinteles intrebarea “Da eu cu cine votez??” - Ca nu cunosc mai pe nimeni dar parca am auzit de ala.

In ceea ce priveste ziua de 1 Decembrie, “La multi ani Romania!!”. Tara noastra este extrem de frumoasa, cu obiceiuri deosebite, cu mancaruri traditionale foarte gustoase si cu oameni calzi, chiar daca uneori sunt persoane care fac de ras tara si neamul romanesc.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Iata ca a trecut si perioada alegerilor, si ziua nationala si tot tam-tamul creat in jurul acestor evenimente. E ciudat cum unii se gandesc la ciolan, impartirea puterii, interesele personale, cand inaintasii nostri s-au jertifit de atatea ori in istoria noastra pentru binele urmasilor, pentru interesul natiunii. Oare mai exista patriotism in societatea democratica actuala? Am fost uimit zilele trecute sa descopar o actiune interesanta in acest sens: http://apps.facebook.com/causes/149626?m=618c3fb4&_fb_fromhash=48da3f9fc95405fb574d9302a2547cee